Zlatna vrbnička žlahtina šampion mladih vina - Marijana Petir

Na 24. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, u organizaciji Hrvatskog poljoprivrednog zadružnoga saveza i Bjelovarskog sajma upriličeno je nagrađivanje ponajboljih mladih vina, iz berbe 2022. godine.

Titulu “šampiona” osvojila je mlada Zlatna vrbnička žlahtina, a pehar i priznanje predstavnicima PZ Vrbnik dodijelila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir.

Petir je čestitala nagrađenima i rekla kako se u Hrvatskoj proizvode odlična vina dokaz čemu je i činjenica da su vinarije iz Hrvatske na nedavnom međunarodnom vinarskom natjecanju “Decanter World Wine Award” osvojile zavidne pozitivne kritike i brojna priznanja, te je Hrvatska, prema riječima Petir, sada i službeno zauzela ozbiljno mjesto na svjetskoj mapi proizvođača vina.

Ona je istaknula kako su agroekološki uvjeti u Hrvatskoj povoljni za uzgoj vinove loze i proizvodnju grožđa, od kojeg se proizvode vina različite kakvoće, a najzastupljenija su vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Pod vinogradima je u Hrvatskoj u 2021. godini bilo 21.213 ha poljoprivrednog zemljišta. Proizvodnja grožđa u 2021. godini iznosila je 116.209 t uz prosječan prinos od 5,5 t/ha, dok je proizvodnja vina u 2021. godini iznosila  765.000 hl vina.

U tijeku je je provedba Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, a ‘vinska omotnica’ vrijedna je 10.410.000,00 EUR.

Petir je pozvala proizvođače na udruživanje kako bi osigurali konkurentnost i produktivnost.