Znanstvena zajednica važna je spona suradnje Hrvatske i Izraela - Marijana Petir

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskom saboru Marijana Petir sastala se je u srijedu 4. svibnja 2022. godine s Borisom Havelom, izvanrednim profesorom na Fakultetu političkih znanosti i stručnjakom za Bliski Istok i docenticom Nadiom-Mihal Brandl, povjesničarkom i predstojnicom Katedre za judaistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Marijana Petir je predstavila aktivnosti Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskom saboru te je izvijestila o planovima i pripremama za obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela.

Petir je rekla kako su se tijekom posljednjih 25 godina hrvatsko-izraelski odnosi sustavno gradili i da su doveli do visoke razine međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa te da postoji veliki potencijal za realizaciju različitih aktivnosti i projekata koje bi dodatno poboljšale suradnju Republike Hrvatske i Države Izrael. U tom smislu, znanstvena zajednica važna je spona zajedničke suradnje, a prof.Havel i prof.Brandl svojim aktivnostima i projektima uvelike doprinose boljem međusobnom razumijevanju i povezivanju.

Boris Havel je rekao da je potencijal za znanstvenu suradnju između Hrvatske i Izraela golem te da je imidž Izraela u Hrvatskoj sjajan, a i Hrvatska je među Izraelcima popularna, poglavito zbog športa i turizma.